Tänään käytiin Helatorstain kunniaksi mätsärissä Herttoniemessä.

Aamupäivän viretila ei kummallakaan ollut kyllä paras mahdollinen, mutta lähdettiin silti. Iris lähti matkaan tsemppariksi ja ihanaksi mätsäriseuraksi. Koiralla oli korvat lähinnä koristeena, eikä nameillakaan oikein ollut kohentavaa vaikutusta. Bussimatkan jälkeen paikanpäällä otettiin palloleikkiä, jolla vire ja kontakti paranivatkin. Silti Tuhka tuntui jotenkin, no, löysältä.

Kehään meidät kutsuttiin aika monta kertaa. Meidän pari oli aina vain toisessa kehässä, joten vuoroa siirrettiin ainakin kolme kertaa. Lopulta kun mentiin kehään en edes huomannut katsoa minkälainen koira meillä oli parina. Saattoi olla australianpaimenkoira. Keskityin täysin koiraan ja kehässä meillä menikin paljon paremmin. Koiran istumisyritykset ovat vähentyneet ja meidän esiintyminen parantuu koko ajan, seisominen oli paikoitellen jopa tyylikästä! Saatiin punainen nauha! Pidettiin bileet.
Loppukilpailussa punaisen nauhan saaneiden koirien parhaimmistoa ratkottiin ainakin kymmenen koiran välillä. Tuhkalla oli näyttelyetiketti unohtua, kun kehässä oli yhtäkkiä paljon kavereita. Ravi meni kuitenkin siististi ja me sijoituimmekin neljänsiksi!
Arvostelu: PUN4. Tuomarikin oli hyvä, tunnusteli koiran kunnollisesti ja huolella. Lopuksi tuomari sanoi, että Tuhka oli ollut oikein positiivinen tuttavuus. Hän piti siitä, ettei koira esiintynyt mitenkään konemaisesti.

Bongattiin muuten kentän laidalla toinenkin holsku! Jerexin nuori uros oli varsin komea. Tavattiin taas myös Linda ja belgi Nita. Tuhka on selvästi rakastunut tervutyttöön. Äitikin liittyi meidän seurueeseen mätsärin puolessa välissä ja käytiin kaikki katsomassa kirsikkapuutarhan kukkimista. Kiitos vielä Irikselle matkaseurasta!

Sitten eilisen TOKO.

Kiireisen päivän päätteeksi riennettiin eilen vielä treenailemaan Malminkartanoon. Viime kerralla ei päästykään. Tällä kertaa olivat myös siskoni ja hänen miehensä katsomassa harjoituksia.
Alkuun itseasiassa luulin tulleeni muutaman minuutin myöhässä ja liityin treeniryhmään, jossa näin edelliseltä kerralta tuttuja koirakkoja. Liikkeenä oli paikallamakuu. Liityimme riviin ja suoritimme liikkeen muiden ohessa, palasin vain palkkaamaan Tuhkaa useammin. Sen jälkeen huomasin, että kyseinen ryhmä lopettelikin ja että se olikin tokolupausten ryhmä, johon tuttuja oli siirtynyt. No, hyvin meillä meni heti sekin liike :D

Hyvin meillä meni kyllä koko treenit, omassakin ryhmässä. Tuhka teki koko ajan valtavan hyvin, hyvällä mielellä ja tarkasti. Kontakti kehittyy edelleen. Meillä oli kouluttajana sijainen, jonka kanssa puhuttiin koiran vireystilasta, palkkaamisesta ja tietenkin liikkeiden oikeasta suorittamisesta.

Sitten itse treeniasiaan.
Liikkeet. Tämän kerran liikkeitä olivat perusasento, liikkeestä maahanmeno, liikkeestä istuminen, paikalla istuminen, paikalla makuu ja luoksetulo. Tietysti myös seuraaminen jättöliikkeissä.
Perusasento: Tuhka ei edelleenkään osaa vihjesanasta tulla sivulle, mutta käsiavusta tulee napakasti ja tarkasti oikeaan kohtaan. Kontakti perusasennossa on parantunut. Jatkamme pienentäen apuja ja liittäen tekemisen vihjesanaan. Palkkaan vaihdellen namein ja leluin, vireen mukaan. Kouluttaja kehui koiran paikan ottamista ja tekemistä.
Liikkeestä maahanmeno: Tuhka tekee pelkästä sanastakin, mutta jatkamme vielä pääosin leikin varjolla. Haluan hioa liikkeen perustan hyväksi ja leikin mukana liike säilyy napakkana. Minun täytyy lopettaa sanoissa sekoaminen, käytän helposti sekaisin sanoja "maa" ja "maahan." Ensimmäisen tokokurssin aikana vaihdoin sanan yksitavuiseksi, "maa"-komennoksi.
Liikkeestä istuminen: Olemme tehneet tätä itseksemme hieman, mutta emme aikaisemmin yhdelläkään kurssilla. Toisesta kehotuksesta Tuhka istui nopeasti, josta palkkasin nopeasti. Palkkaan useinmiten lelulla, vireen mukaan.
Paikalla istuminen: Tätäkään ei ole tehty kursseilla ohjattuina. Tuhka suorittaa kuitenkin varmasti tajuttuaan homman ja pysyy paikallaan. Palkkasin namein, jatko katsotaan vireen kannalta.
Paikallamakuu: Tuhka pysyy, voin ottaa pidemmänkin matkan. Kouluttajan mukaan edistynyt liike. Pidän kuitenkin matkan vielä riittävän lyhyenä, haluan liikkeelle vahvan perustan. Lelupalkka, tai vireen mukaan.
Luoksetulo: Teimme tämän viimeiseksi. Otimme vain vauhdikkaan ja iloisen luoksetulon, ei vielä huoliteltua loppua. Kouluttaja piteli Tuhkaa ja päästi kun kutsuin kauempaa. Tuhka tuli aivan täysillä ja jatkoi leikkiä yhtä täysillä. Ihana koira. Tätä lisää.
Seuraaminen: Meille ei varsinaisesti ole ohjattu seuraamista. Liike on aivan alkeissa. Pidän koiran äänellä ja nameilla mukanani. Tuhka pitää kontaktin hyvin.

Treenit olivat oikeasti todella onnistuneet. Jäi jälleen loistava mieli. Jäimme koulutuksen jälkeen kentälle vielä hetkeksi leikkimään ja viereiselle nurmikolle juoksentelemaan. Kotimatka olikin rauhallinen junilla. Nuo koulutukset ovat aina matkoineen päivineen kolmen tunnin mukava illanvietto.
Ensi viikkoon.